Verslag Futsal-avond met Lars van Leeuwen

Na de teleurstelling dat Laurens Gerrets niet zou komen, hadden de Goudse scheidsrechters wel een opkikker nodig. Die kwam gelukkig een week later al, toen Lars van Leeuwen en ons lid Rick de Bruijn hun opwachting maakten in Gouda. Lars was helemaal uit Santpoort(-Noord) gekomen om de ca. 20 trainende leden warm te maken voor zaalvoetbalarbitrage.

De makkelijk pratende Lars vertelde eerst iets over zichzelf. Begonnen op het veld, maakte hij na een tijdje de overstap naar de zaal, al bleef hij ook op de groene mat actief. Indoor viel zijn talent al snel in de smaak en een paar jaar geleden was hij zelfs de jongste Nederlandse zaalscheids die internationaal mocht fluiten, met een toernooi in Andorra. Nu fluit hij op het hoogste niveau in de Nederlandse en buitenlandse sporthallen. In het dagelijks leven is hij HR-adviseur bij Tata Steel in IJmuiden.

Voor zijn presentatie wilde hij eerst weten wat de zaal wist van zaalvoetbal. Welke regels zijn anders, welke zijn hetzelfde? Het kwam Lars op verbaasde blikken te staan toen hij zei dat tackelen in de zaal bijv. toegestaan is, evenals lichaamscontact. Dat wist niet iedereen. Barry wel, die heeft al eens in de zaal gefloten. Er ontspon zich een leuk heen-en-weergesprek tussen Lars en de aanwezigen, waarbij langzamerhand de vooroordelen over zaalvoetbal werden ontmanteld. Want die zijn er dus genoeg. En dat terwijl zaalvoetbal een van de grootste recreatieve sporten van Nederland is, met zo’n 400.000 spelers van het laagste tot het hoogste niveau.

Hierna liet Lars aan de hand van bewegende beelden zien hoe lastig het soms is om overtredingen juist in te schatten. De meningen liepen regelmatig ver uiteen. Na verloop van tijd en veel luidruchtigheid, begon men wel in te zien dat fluiten tussen de vele gekleurde lijnen best een uitdaging vormt. Nadat ook Rick zich nog even had geroerd, kwam er na ruim een uur een eind aan een leerzame, voor velen de ogen openende avond. Hopelijk zijn er onder de aanwezigen toch een aantal die overwegen – nu of in de nabije toekomst – de fluit in de zaal te gaan hanteren. Is dat het geval, meld je dan bij de secretaris of bij Rick de Bruijn.

 

Bekijk hier de foto’s

Geplaatst in Algemeen.