In het nieuws: Merel Verkerk

Het zal waarschijnlijk niet veel verbazing wekken dat ons jonge lid Merel Verkerk zich in de nodige belangstelling mag verheugen. Jong en vrouw en dan al op aardig niveau vlaggen: alle elementen zijn aanwezig. Zo verscheen ze dus op 14 juni in het AD:

Link naar artikel AD

Het zit mogelijk achter een betaalmuur, dus we hebben het ook even gedecodeerd:

Artikel zonder betaalmuur

Als dat niet lukt, hier de tekst van het artikel:

Auteur: Hans Beukema

Grensrechter op hoog niveau en pas 18: Merel Verkerk vlagt professionals als Bruins en Koolwijk af

Merel Verkerk is nog maar 18 jaar oud, maar nu al is ze grensrechter bij duels in de eerste klasse en vierde divisie bij de mannen en jeugdinterlands van de Nederlandse voetbalvrouwen. En daarmee is haar doel nog lang niet bereikt voor de Goudse. ,,Ik wil grensrechter worden bij Europese duels van de mannen. Franca Overtoom is mijn voorbeeld.”
Dat Merel Verkerk nu al voormalige profvoetballers zoals Luigi Bruins en Ryan Koolwijk afvlagt voor buitenspel, had ze zelf niet kunnen vermoeden. De tiener is als één van de weinige vrouwen actief op dat niveau, maar ze staat haar mannetje volledig.
,,Soms heb ik wel een discussie met een voetballer over een door mij genomen besluit. Ik twijfel daar nooit aan. Wat dat betreft heb ik een olifantenhuid. Ik pas gewoon de regels toe. Ik ben echt iemand van de regels. Net als Franca Overtoom. Zij was in 2021 de eerste vrouwelijke official in de eredivisie voor mannen. Ik wil haar graag achterna. Tijdens de competitiewedstrijd tussen de vrouwen van Feyenoord en FC Twente zat ik alleen maar op haar te letten.”
De Goudse kwam dankzij een maatschappelijke stage bij haar voormalige voetbalclub SV Gouda, waar ze als kind speelde, met het scheidsrechtersvak in aanraking. ,,Ik ging daar als 14-jarige training geven aan kinderen. Toen kwam ik er achter dat scheidsrechter of grensrechter zijn ook leuk was.” Verkerk bleek talent te hebben en ging op 16-jarige leeftijd cursussen volgen, om hogerop te komen. ,,Ik was een jaar grensrechter bij een jeugdelftal van Feyenoord bij de meisjes. Daarna ben ik twee keer assistent geweest in de eredivisie en enkele jeugdinterlands voor vrouwen.”

Acceptatie

De tiener voelt zich erg thuis tussen de mannen. ,,Het geeft een kick, om als meisje tussen al die mannelijke scheidsrechters te staan. In het begin kreeg ik wel opmerkingen van die kerels. Nu er is veel meer acceptatie voor vrouwen. Spelers maken soms grappige opmerkingen over mij, maar dat kan ik goed ‘handelen’. Tijdens wedstrijden heb ik ook nauwe afspraken met de scheidsrechter, hoe we het beste kunnen communiceren bij bepaalde spelsituaties.”
Mijn vader was ook mee en riep op een gegeven moment ‘buitenspel’. Dat was het absoluut niet. Ik liet mij ook niet kennen. Hij is trouwens mijn grootste fan

-Merel Verkerk

De Goudse kan zich haar eerste duel nog goed herinneren. ,,Dat was een wedstrijd in Castricum tussen Vitesse’22 en AGB. Mijn vader was ook mee en riep op een gegeven moment ‘buitenspel’. Dat was het absoluut niet. Ik liet mij ook niet kennen. Hij is trouwens mijn grootste fan. Hij ziet al mijn wedstrijden en neemt mij na afloop vaak mee naar huis. Ik heb nog geen rijbewijs en ben van het openbaar vervoer afhankelijk. Ik krijg ook duels in Zeeland.”

Ontwikkeltraject

Verkerk traint nu elke dinsdagavond met andere arbiters bij de scheidsrechtersvereniging op de accommodatie van korfbalclub Gemini in haar woonplaats. ,,Ik ben het enige meisje. We krijgen daar conditie- en intervaltrainingen. Een keer in de zoveel tijd is er een spelregelavond. Dan bekijken we video’s van lastige situaties zoals het geven van kaarten voor overtredingen, die qua zwaarte tussen een gele en rode kaarten in zitten. Naast dat scheidsrechterstraject zit ik ook nog in een ontwikkeltraject voor jonge arbiters.”
Verkerk is één van de weinige vrouwelijke grensrechters in het voetbal. ,,De meesten zijn op een lager niveau dan ik actief. Ik probeer andere meiden heus wel te stimuleren. Ik kom ze echter weinig tegen.” De Goudse hoopt op 22 juni te horen of ze naar een hogere groep promoveert. ,,Dan mag ik derde divisie fluiten. Of dat nu gaat lukken, is de vraag. Ik heb twee keer een periode van zes weken gemist vanwege een zweepslag.”
Ook met haar opleiding tot boa timmert ze aan de weg. ,,Mijn droom is werken voor de koninklijke marechaussee of bij de politie. Het liefst zit ik op een motor.”
Geplaatst in Van de redactie.