Over ons

In het hart van het Groene Hart van Zuid-Holland ligt Gouda. De plaats waar ook de Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstreken is gevestigd. Door de centrale ligging in deze regio bestaat ons ledenbestand voornamelijk uit scheidsrechters die wonen in de plaatsen gelegen binnen het gebied rondom Gouda: Nieuwerkerk a/d IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle, Bleiswijk, Boskoop, Aarlanderveen, Nieuwveen, Noorden, Woerden, Oudewater, Schoonhoven, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel. Onze activiteiten worden meestal in Gouda of directe omgeving georganiseerd.

Elke dinsdagavond trainen wij van 20.00 tot 21.00 uur op het gezamenlijk korfbal/cricketveld in het Groenhovenpark, dat eenvoudig vanaf de rijksweg A12 en A20 is te bereiken. De training wordt verzorgd door vier bevoegde conditietrainers, die wekelijks voor een gevarieerd programma zorgen. De trainingsgroep bestaat wekelijks uit zo’n 10 tot 20 leden in wisselende samenstelling. De officiële trainingen starten rond de eerste dinsdag in augustus en eindigen halverwege juni. In de vakantieperiode kan er worden doorgetraind, al dan niet met de eventueel aanwezige trainer van dienst, die dan op vrijwillige basis een parcours uitzet.

Wij maken vanaf 19.30 uur gebruik van de kleedlokalen en de kantine van de korfbalvereniging Gemini, eveneens gelegen in het Groenhovenpark. Na de training houden wij onze clubavond. Dan is er gelegenheid om met collega’s de ervaringen van de laatste wedstrijden uit te wisselen. Deze avond gebruiken wij ook om onze spelregelkennis op te frissen. De Technische Commissie verspreidt regelmatig een serie vragen, waarna er weer voldoende gespreksstof aanwezig is. Deze commissie zorgt er ook voor dat mensen worden uitgenodigd, die ons wat kunnen vertellen en leren op een thema-avond of tijdens de jaarlijkse technische dag.

Ook is het mogelijk dat één van onze ervaren leden met je meegaat naar een wedstrijd, als je wat extra advies kan gebruiken, omdat de rapportage van de KNVB daar aanleiding toe geeft of omdat je daar na een minder prettige ervaring behoefte aan hebt. Wij proberen altijd met een team deel te nemen aan de districts- en/of landelijke spelregelwedstrijden en veldvoetbaltoernooien. Ons motto hierbij is altijd dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Voor andere vormen van ontspanning hebben wij een commissie die o.a. de dartscompetitie organiseert, of gezelligheidsavonden waarop de partner ook welkom is en er onder het genot van een hapje en een drankje de nodige nieuwtjes worden uitgewisseld.

Verder ontvang je elke maand onze digitale Nieuwsbrief. De contributie bedraagt € 65,00. Voor jeugdleden onder de 20 is het € 16,25 per jaar en donateurs betalen € 32,50 per jaar.

Wat doet de COVS zoal?

De COVS (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters) is een overkoepelende, landelijke organisatie van scheidsrechtersverenigingen. De COVS overlegt op landelijk, maar ook op districtsniveau met de KNVB. Als zodanig fungeert de COVS als belangenorganisatie die ten dienste staat van alle scheidsrechters in ons land. Niet voor niets wordt er van diverse kanten keer op keer op gewezen dat het lidmaatschap van de COVS voor alle scheidsrechters een noodzaak is.

Iedere scheidsrechter kan lid worden van een van de ongeveer 60 lidverenigingen. Zodra hij of zij dit doet, wordt meteen duidelijk wat de functie van zo’n vereniging is. De nieuwe scheidsrechter ondervindt ondersteuning van collega’s, wisselt ervaringen uit, bezoekt trainingen, bijeenkomsten, schroeft zijn spelregelkennis op en leert zodoende de weg kennen in scheidsrechtersland. Kortom, binnen de COVS is de scheidsrechter niet langer de eenling die hij of zij op het voetbalveld wel is.

Zoals gezegd, zijn er zo’n 60 COVS-groepen, verspreid over 6 districten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II, met elk een eigen bestuur. De Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstreken is er een van en bestaat al sinds 15 januari 1935. Voor de geschiedenis van onze vereniging verwijzen we je naar andere pagina’s op deze site.