De tijd vliegt voorbij. Op 14 december 2024 zijn wij als bestuur samen met u begonnen aan een nieuwe weg. Een weg die moet leiden naar een stabiele en evenwichtige gesprekspartner voor diverse partijen, waaronder de KNVB, maar zeker ook de VVON en BAV.
Zoals u heeft kunnen zien en lezen, hebben wij het document “Blauwdruk” ter hand genomen en zijn er verschillende onderdelen opgepakt. Er gebeurt veel, zowel voor als achter de schermen. Zo is er een werkgroep druk bezig met het opstellen van de nieuwe statuten en het daarbij behorende huishoudelijk reglement. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuw systeem voor subsidies voor de groepen.
Op landelijk niveau worden er bovendien veel overleggen gevoerd over sportiviteit en respect, een actueel en belangrijk thema. Verder worden er sinds jaren weer concrete resultaten geboekt met de KNVB. De contacten zijn goed te noemen en mooie voorbeelden hiervan zijn dat bijna alle bijeenkomsten vanuit de KNVB die betrekking hebben op de arbritrage weer bij COVS-groepen gehouden worden. Denk hierbij aan fitheidstesten, themabijeenkomsten en de cursussen waar wij als organisatie baat bij hebben voor de aanwas van nieuwe leden.
Samen weet je meer en kom je verder
Daarnaast zijn we in gesprek met de KNVB over het begeleidingssysteem (volgt hieronder), en ook daar worden mooie resultaten geboekt. Tevens wordt er weer gestart met een trainersopleiding voor COVS-trainers. Wij roepen u dan ook op om uw trainers de mogelijkheid te bieden dit certificaat te behalen. De opleiding beslaat drie tot vier avonden en biedt een waardevolle bijdrage aan de professionalisering binnen onze organisatie. De KNVB en COVS Nederland werken hierbij samen vanuit de gedachte: “Samen weet je meer en kom je verder!”
Wij realiseren ons dat we er nog lang niet zijn, maar de eerste stappen zijn gezet en we zijn op de juiste weg. Daarom willen wij u oproepen om een ambassadeur te benoemen en deze door te geven aan de secretaris van COVS Nederland. Tot slot zal het bestuur in de komende periode weer het “rondje langs de velden” introduceren. Wij houden u hierover op de hoogte via de gebruikelijke kanalen.
Rest mij u namens het bestuur een voorspoedige, maar bovenal gezonde tijd toe te wensen.
Met vriendelijk groet,
Frank Sanders
voorzitter COVS Nederland
Evaluatie begeleidingssysteem
Zoals afgesproken tijdens onze overleggen met de KNVB hebben we onze leden gepolst over het nieuwe begeleidingssysteem ( zie bijvoorbeeld: https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/28845/handleiding-begeleiden-van-scheidsrechters EN https://www.knvb.nl/assist-scheidsrechters/begeleidende-knvb-official/begeleiding/beoordeling ). Veel COVS-verenigingen hebben de moeite genomen onder het motto: “niet mopperen, maar opperen!” hun opmerkingen, tips en tops op papier te zetten. Ook zijn er verengingen die hun leden erbij betrokken hebben en er is op clubavonden over gesproken. Als bestuur stellen we dit zeer op prijs!
Het bestuur heeft dit alles geïnventariseerd en Frank Sanders en Hans Achterberg hebben dit op 1 april 2025 namens het bestuur met Michael ter Riet van de KNVB besproken. Wij hebben het idee dat COVS en KNVB voor 80 procent op dezelfde lijn zitten voor wat betreft Begeleiding Scheidsrechters (hiermee bedoelen we uiteraard ook de assistenten). Voor de overige 20 procent geldt dat onze meningen hierover in ieder geval zeer serieus worden meegenomen door de KNVB. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat onze meningen over die 20 procent altijd doorslaggevend zullen/kunnen zijn.
PERSOONLIJK CONTACT
Zowel scheidsrechters als begeleiders stellen het zeer op prijs om contact te hebben met elkaar voor/tijdens/na de wedstrijd. Dit geeft veel meer betrokkenheid en situaties kunnen direct besproken worden. Het leidt ook tot betere contacten en het is goed en leuk om elkaar beter te leren kennen. In onze ogen is dit zeker mogelijk voor en na de wedstrijd. Op deze momenten kan informatie uitgewisseld worden en feedback besproken worden. De begeleider zal zich wel op de vlakte houden/moeten houden voor wat betreft de beoordeling. Dit zal de begeleider later in alle rust doen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de begeleider in de rust contact heeft met de scheidsrechter.
TRANSPARANTIE
Het hele begeleidingssysteem moet transparant zijn. Scheidsrechters willen onder andere de door hen behaalde scores kunnen zien. Een idee is om te bekijken of de scheidsrechters altijd hun scores kunnen zien. Ook de ranking zou wellicht altijd open kunnen staan en bijgewerkt in te zien kunnen zijn. De KNVB is volop bezig de ranking in de toekomst vaker te publiceren en ook wordt gekeken of de ranking bijvoorbeeld 1 keer per maand kan of permanent open kan staan. Maar dit is nog toekomstmuziek.
Het moet duidelijk zijn wat iedere score precies inhoudt zodat een 4 ook bij iedereen hetzelfde inhoudt. Op zich ligt dit aardig vast, maar uiteraard zit hier een subjectief element in, niet iedere begeleider is hetzelfde, maar we streven op de huidige wijze wel naar zoveel mogelijk uniformiteit.
Er moet nog meer duidelijkheid komen voor wat betreft scheidsrechters die aangeven niet begeleid te willen worden. Het kan uiteraard niet zo zijn dat ze dan vanzelfsprekend niet kunnen degraderen, maar daar moet dan wel beleid op zijn. Een idee kan zijn dat ze in ieder geval één of twee keer per seizoen bekeken worden of ze het niveau waarop ze fluiten nog wel aankunnen.
Het is goed dat de spelregelkennis meetelt. Het hoogst behaalde cijfer telt mee bij de beoordeling. De COVS vindt het prettig dat er dus drie kansen zijn om een goed cijfer te behalen. Het kan verleidelijk zijn deze toetsen samen met anderen te maken. Het is ook mogelijk om even een print screen rond te sturen en te vragen wat de antwoorden zijn enz. enz. De COVS vindt een dergelijke manier van omgaan met de spelregeltoetsen niet wenselijk. Het is de bedoeling dat de kennis van iedere scheidsrechter apart getoetst wordt. Natuurlijk is dit de verantwoordelijkheid van de scheidsrechter zelf hoe hiermee om te gaan, maar het behaalde cijfer telt mee bij promotie. Dit moet dus zuiver gebeuren in onze ogen.
De fitheidsmeting wordt als positief ervaren. Dit is een hele organisatie waar veel mensen bij betrokken zijn. Geopperd is om dit aspect iets zwaarder mee te laten wegen.
BEGELEIDERS
Ook de begeleiders willen graag in contact blijven met de scheidsrechters en waarderen contact voor/tijdens/na de wedstrijd. Ook voor de begeleiders geldt dat contact met scheidsrechter tijdens de rust niet is toegestaan. Contact voor en na de wedstrijd mag natuurlijk wel, maar hierbij moet het dan niet over de beoordeling (het cijfer) gaan, maar vooral over tips en tops.
Begeleiders moeten ook goed begeleid worden. De ervaring van scheidsrechters is dat er nogal wat verschil tussen begeleiders is. Begeleiders moeten ook leren hoe om te gaan met reflectie en wat van hen verwacht wordt. Kortom: begeleiders moeten goed ingewerkt zijn/worden.
COVS en KNVB vinden ook dat ook de begeleider een voldoende moet halen voor de spelregeltoets om goed te kunnen begeleiden. Het kan niet zo zijn dat een begeleider begeleidt ondanks het feit dat hij een onvoldoende heeft gescoord voor de spelregeltoets. Ook de begeleiders zouden bijvoorbeeld de spelregeltoets drie keer per jaar moeten kunnen maken.
REFLECTIE
Reflectie is een verplicht item. Dit moet duidelijk gecommuniceerd worden. Het is nog even wennen, maar er wordt ook positief naar gekeken. Het moet duidelijk zijn voor een scheidsrechter dat wanneer je geen serieuze reflectie inlevert je ook geen beoordeling krijgt en dus ook niet kunt promoveren. De COVS wil dat de wedstrijdofficial eerst het reflexieverslag aanlevert en dat dan pas de begeleider de beoordeling invult en zijn reactie geeft.
Het is wel belangrijk wat er met de reflecties wordt gedaan en dat daar ook serieus op gereageerd wordt en niet bijvoorbeeld met alleen: akkoord of mee eens!
Tot slot. We willen hierbij iedereen die meegewerkt heeft aan het item evaluatie begeleiding (assistent)scheidsrechters nogmaals bedanken. Het heeft ons allen weer een stap verder gebracht. COVS en KNVB trekken hierin in goed overleg samen op zodat we uiteindelijk tot een zo optimaal mogelijk systeem komen van het begeleidingsproces van (assistent)scheidsrechters.