Op 6 februari had de Technische Commissie i.p.v. spelregels na de training een spreker uitgenodigd. Niemand minder dan Jörn te Kloeze, een topper in zowel het futsal (zoals zaalvoetbal weer wordt genoemd) als het amateur veldvoetbal. In het futsal is hij internationaal arbiter voor de FIFA en op het veld fluit hij al 16 jaar op het hoogste niveau bij de amateurs. Daarnaast is hij KNVB-docent en lid van de LCS van de COVS.
Op deze avond maakte hij vooral propaganda voor futsal, en voor het fluiten daarin. Hij vertelde hoe veld- en zaalvoetbal door de jaren heen wat meer naar elkaar zijn toegegroeid en wat de grote verschillen nog zijn. Het grote verschil is dat er bij futsal twee arbiters zijn, op gelijk niveau. Er moeten dus goede afspraken worden gemaakt. Meestal volgt de een het spel en de ander de man met bal. Bij spelomslag draait dat om. Toch gebeurt het regelmatig dat de twee arbiters verschillend denken over een en dezelfde situatie. Dan moet er een het voortouw nemen. Hier komt een ander verschil om de hoek kijken. In het futsal volgt na 5 overtredingen een 10-metertrap (zoiets als een strafschop), dus fluiten voor een overtreding heeft meer impact dan op het veld. Je moet dus goed zoeken naar een balans. Een verder verschil is dat bij het futsal zuivere speeltijd wordt gehanteerd. Wat tot lange wedstrijdjes kan leiden. Twee keer 20 minuten kan zomaar uitmonden in twee keer 40 minuten.
Weer die lichaamstaal!
Ondersteund door beelden liet Jörn van al deze en andere zaken voorbeelden zien. Bijvoorbeeld dat in futsal ook tijdstraffen gelden en dat het ontnemen van een scoringskans anders werkt, en hoe het fluiten op internationaal niveau in zijn werk gaat. En wat voor mooie reisjes hem dat al heeft opgeleverd. Als docent aan een middelbare school heeft hij gelukkig de vrijheid dat te kunnen doen. Daarnaast bleek uit die internationale confrontaties (soms letterlijk!) dat lichaamstaal uiterst belangrijk is in de communicatie met spelers.
Verder deelde hij als lid van de LCS nog wat aanstaande wijzigingen in de spelregels, waaronder een richtlijn dat strafschoppen wat minder makkelijk gegeven zullen (moeten) worden, minder geel voor hands en juist meer voor onsportief gedrag en meer aandacht voor wangedrag van spelers en coaches. Dat moet er echt worden uitgewerkt.
Met de nodige vragen vanuit het ruim aanwezige publiek vloog de tijd om. Aan het eind was iedereen een stuk beter ingelicht over futsal en een ervaring rijker. Veel dank aan Jörn voor een fijne voordracht!