Column: Kopieer gedrag

Het kopiëren van handelingen hoeft niet altijd slecht te zijn. Als scheidsrechter kan je als je naar een wedstrijd kijkt dingen van een collega zien die goed uitpakken en die je vervolgens zelf in de praktijk gaat uitproberen. Maar verder komt in de praktijk toch voor dat het kopieer gedrag verkeerd uitpakt. Vooral de zaken die veel op TV te zien zijn.

In een van de laatste wedstrijden van het seizoen maakt Heracles spits Dessers een handsbal in het eigen strafschopgebied. Na de wedstrijd gaf hij volmondig toe dat het een domme reactie was. Op het moment dat de scheidsrechter daar voor floot en naar de stip wees, stonden er gelijk 3 man voor zijn neus. Deze 3 kwamen echt niet de scheidsrechter een complimentje geven dat hij dat goed gezien had, nee, ze hadden allerlei redenen waarom het toch geen strafschop was.

Dit was in dat weekend niet de enige keer dat we spelers na een beslissing om een scheidsrechter heen zien om maar te vertellen dat hij er helemaal naast zit. Dit gedrag zien we dus op de amateurvelden terug. En daar staan wij dan als scheidsrechter. Aan ons dus om dat te managen. Trek je gelijk geel, probeer je de spelers op een rustige manier van je gelijk te overtuigen of ga je met kaarten dreigen? Op het middenveld is er ook nog de keuze om snel de bal vrij te geven en weg te lopen maar dat werkt niet bij een overtreding binnen of net voor het strafschopgebied.

Dan de trainers, vooral Van Bommel had er een handje van om constant zijn ongenoegen te laten blijken. Om de haverklap stond hij te zeuren bij de 4e man. Maar ook andere trainers kunnen er wat van. De trainer van FC Groningen ging helemaal uit zijn dak over het feit of een bal ter hoogte van de middenlijn wel of niet over de lijn was. Hier trad de scheidsrechter wel op en stuurde hem naar de tribune. Maar ook bij ons op de velden staan trainers en coaches met een erg gekleurde bril commentaar te leveren. En dan weer aan ons om dat te managen. Misschien zo slecht nog niet om het gedrag van de scheidsrechter bij FC Groningen te kopiëren.

Helaas kopiëren scheidsrechters ook verkeerd gedrag. Er worden soms dingen over de regels gezegd door verslaggevers en de “kenners” in praatprogramma’s die de plank helemaal misslaan maar wel door scheidsrechters worden overgenomen. Zo kreeg pas een scheidsrechter bij een bal die van 2 meter op een arm werd geschoten die strak langs het lichaam was te horen dat andere scheidsrechters hebben gezegd dat elk contact van de bal en arm hands is. Mede gevoed door de 2 strafschoppen die Nederland tegen kreeg tegen Duitsland en Ierland. Dit waren beide geen strafschoppen en de gele kaart die er tegen Ierland bij werd gegeven sloeg nergens op. Maar als dan later in een praatprogramma een “kenner” beweert dat dit altijd hands is, wordt dat helaas overgenomen.

In een bekend praatprogramma aan het einde van het jaar zei een zeer invloedrijk persoon die ooit een wedstrijd van Aarlanderveen 4 heeft gefloten, en dus denkt dat hij verstand van zaken heeft, dat een bal die op weg is richting doel en dan een arm of hand van een verdediger raakt altijd hands is. Dit is niet waar, maar ik ben toch bang wat er na de corona stop ons nog te wachten staat.

 

Jan Wouter Kok

Geplaatst in Column.