Goudse debutanten missen de dans op het spelregelbal

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar op 25 juni 2022 kon dan toch eindelijk het Nederlands kampioenschap spelregels van de COVS van 2020 worden gehouden. Intussen is ons 85-jarig jubileum alweer twee jaar geleden en ook mede-organisator, de Rotterdamse Scheidsrechtersvereniging (RSV), heeft lang moeten wachten op prolongatie van hun titels.

Door een misverstand had de RSV alvast een locatie gehuurd: het fraaie Novotel in Rotterdam, terwijl Gouda een goedkoper alternatief had in de Drie Maenen in Ouderkerk. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken. Doordat het NK veldvoetbal van de COVS op dezelfde dag werd gehouden (niet slim), deden maar vijf teams mee aan dit NK:

  • Amsterdam
  • Den Bosch
  • Drachten
  • Gouda
  • RSV

Drachten en Gouda staan hoog in de ranglijst aller tijden en wilden graag een goed figuur slaan. Dat lukte Drachten wel, maar Gouda een stuk minder. Het team, dat bestond uit debutanten Robby Hornes en Jan Louwerse en clubkampioen Chris van Rijswijk, heeft veel en veel minder ervaring dan de giganten uit Rotterdam, die al jaren o.l.v. Colin Prooi oefenen. Wat hen geen windeieren heeft gelegd, met drie achtereenvolgende titels en een paar persoonlijke titels.

De wedstrijd

Hoewel de digitale wereld ook spelregelwereld al lang is ingeburgerd (Socrative, anyone?), ging de eerste nog gewoon op papier. Vijftien schriftelijke vragen die de deelnemers meteen de duimschroeven aanlegden. Daarna volgde een eerste serie van 10 beeldvragen waar de deelnemers moesten aangeven wat de scheidsrechters diende te beslissen. Na een uitstekende lunch volgde nog zo’n serie, waar ook de spelhervatting moest worden gegeven. Het viel de Gouwenaars zwaar. De Gouwenaar die zich nog het best manifesteerde deze dag, was vragensteller André Aarden, die zich uitstekend kweet van zijn taak. Ook de juryvoorzitter was een Gouwenaar: Jan Wouter Kok, dus de Goudse inbreng was goed verzekerd.

Mondeling

Iedere deelnemer moest ook één mondelinge vraag beantwoorden. Niemand haalde de volle score van 20 punten, al werd een protest gehonoreerd en kreeg Rotterdammer Franklin Berg na afloop alsnog 20 punten toegekend. Jan Louwerse was zo van zijn slag van zijn vraag (“Bij welke categorieën voetbal mogen de spelregels afwijken?”) dat hij op slag vergat binnen 15 seconden te starten met antwoorden. Daarom kreeg hij slechts 2 punten.

De 10 quizvragen, weer vakkundig voorgelezen door André, konden de hoop op een betere uitslag niet doen terugkeren in de Goudse harten. Dat bleek wel toen die werd bekendgemaakt:

5. Gouda 248 punten
4. Den Bosch 267 punten
3. Amsterdam 290 punten
2. Drachten 306 punten
1. RSV 353 punten

Gelukwensen aan de RSV, dat voor de 4e keer op rij (met 2 jaar onderbreking) met de titel aan de haal ging. Ook het persoonlijke klassement werd gewonnen door een RSV’er: Colin Prooi. Bij Gouda kunnen we alleen maar hopen dat Colin het nu welletjes vindt en met pensioen gaat. Dat niveau halen we in Gouda niet, tenzij er weer een Leo van der Want opstaat.

Niet getreurd, volgend jaar gaan we het in Amsterdam gewoon weer proberen.

Geplaatst in Van de redactie.