Lucas Verweij te gast bij Goudse scheidsrechters

Dinsdag 24 mei was auteur Lucas Verweij te gast bij de Goudse scheidsrechters. Naast auteur en docent aan een kunstacademie is Lucas ook scheidsrechter, en wel in en rond de Duitse hoofdstad Berlijn. Zijn belevenissen en gedachten over de kunst en magie van het arbitreren heeft hij in een boek vastgelegd – Beslissen in één seconde, en wat je nog meer van een scheidsrechter kunt leren – dat eind 2021 bij uitgeverij Prometheus is verschenen. Onze secretaris heeft dat boek gelezen en Lucas uitgenodigd daar eens iets over te komen vertellen in Gouda.

Reünie

Afgelopen dinsdag was het zover. Lucas was al voor de training aanwezig, omdat hij wilde meedoen. Schoenen had hij, maar er werd nog even een trainingsbroek en jackje opgesnord. Daarna rende, strekte en sprintte hij vrolijk mee o.l.v. Clemens Govers. Na de training werd gewacht tot iedereen boven was, toen Lucas een openbaring kreeg. De man bij wie hij zijn loopbaan als scheidsrechter was begonnen, was nl. aanwezig. André Aarden had hem de eerste beginselen bijgebracht en hem geleerd na elke wedstrijd een evaluatie te schrijven. Dat was de basis van dit boek geweest. André wordt ook prominent aangehaald in het boek. De toevallige reünie was prachtig.

Hierna begon Lucas aan zijn verhaal, waarbij hij geregeld de interactie aanging met zijn toehoorders, onder wie erelid Teun Willemse. Lucas stelde vragen als “Vind jij dat je veel gele kaarten geeft?” of “Wie van jullie zegt wel eens ‘sorry’ op het veld?”. Er ontstond een levendig gesprek, waarin steeds werd heen en weer gesprongen tussen allerlei thema’s, precies de punten die Lucas in zijn boek aanhaalt.

Thema’s

Lucas betoogt onder andere dat de taak van de scheidsrechter – het moeten “Beslissen in één seconde” – inhoudt dat je alle twijfel aan de kant moet zetten. Een beslissing moet een bepaalde kant opvallen. Twijfel die je hebt, mag je niet uiten. Als scheidsrechter verloochen je jezelf daardoor een beetje. Je acteert, je liegt in zekere zin. En dan probeer je die beslissing ook nog zo goed mogelijk te verkopen. Aan de hand van voorbeelden uit het betaalde voetbal en onder het aanhalen van onderzoek en rapporten, maakte hij zijn punt.

Zo ging het van het ene onderwerp – thuisvoordeel, vrouwelijke scheidsrechters, Howard Webb – naar het andere – concentratie, seksuele geaardheid, VAR. Ook het verschil tussen Nederland en Duitsland kwam aan de orde. Zo is de Duitser serieuzer en gezagsgetrouwer, waar Nederlanders makkelijker zijn en alle gezag wantrouwen. Dat maakt fluiten in Duitsland makkelijker, maar Lucas mist wel de losheid en gezelligheid van Nederlandse scheidsrechtersverenigingen. In Duitsland zijn bijeenkomsten van scheidsrechters veel ernstiger en er wordt niet geschonken.

Kaas en stroopwafels

Ondertussen was het beoogde korte praatje uitgelopen tot bijna anderhalf uur. Daaruit blijkt wel hoe gezellig en onderhoudend het was. Uiteindelijk bedankte de voorzitter Lucas van harte, waarbij hij hem Goudse kaas en stroopwafels overhandigde. Diverse aanwezigen kochten nog een exemplaar van het boek en vonden Lucas bereid dit voor hen te signeren. Na afloop werd Lucas nog geïnterviewd door kweker en radio-journalist Theo Klomp, waarvan jullie het resultaat hier kunnen vinden. Het was een geslaagde avond.

 

 

Avond gemist, maar benieuwd naar het boek? Het kan bijv. hier worden besteld.

Geplaatst in Van de redactie.