Verslag, foto’s en volledige uitslag van de Battle

De Slag der Rechteren

Ridder Franklin gordde zijn zwaard om en trok zijn maliënkolder nog eens recht. Vandaag was de dag dat hij de strijd wederom moest aangaan. Het jaarlijkse spektakel De Slag der Rechteren, ook wel de Slag om Ter Gouw genoemd, stond weer voor de deur. En voor het eerst bespeurde hij wat twijfel bij zichzelf. Die Goudse rechteren kon hij nog wel aan, maar de toernooimeesters waren andere koek. Hun vragen over de regelen en de geschiedenis des voetbalsports wisten de sterkste ridders tot wanhoop te brengen. En dan voelde hij de hete adem van Ridder Colin in zijn nek. Die had alle toernooien al gewonnen, behalve de Slag der Rechteren en was erop gebrand deze nu eindelijk tot zijn prooi te maken. Maar Ridder Franklin had nu Jonkvrouwe Isabella duurzaam aan zijn zijde. Tezamen konden zij elke strijd aan. Een zucht van verlichting verliet zijn lippen.

In Ter Gouw aangekomen, bleek dat de ridders uit ’s-Gravenhage dit jaar de handdoek al bij voorbaat in de ring hadden gegooid. Het zou dus een tweestrijd tussen de vele Rotterdamse ridders, de Goudse ridders en de enkele Rijnmondse ridder worden. Voor de verenigingsrechteren namen ridder Stan, ridder Joost en ridder Leon de handschoen op. De diverse kampen bespraken de toernooistrategie en het wapengekletter was al duidelijk te horen toen de toernooimeesters de aanvang bliezen.

In de eerste ronde kwam al naar voren dat vele ridders moeite hadden de strijd bekwaam aan te gaan. De toernooimeesters scheidden al snel het kaf van het koren. De beeldvragen, de quizvragen en de algemene vragen putten de deelnemers zodanig uit dat na de broodnodige rustpauze al 18 van de 26 ridders het veld moesten ruimen. De kruiken bier en schalen versnaperingen vonden dan ook gretig aftrek.

Ridder Franklin en jonkvrouwe Isabella stonden nu recht tegenover ridder Colin en de verrassende ridder Ralph in het strijdperk. In hun schaduw streden ridders Maarten, Anne, Gerard en Sulimen mee, in de hoop op een klein foutje van de grote vier. Het ging lang gelijk op. Hier en daar liep men verwondingen op, sommige fataal. Uiteindelijk moest de finaleronde quizvragen uitsluitsel brengen wie zich tot Heer der Rechteren mocht laten kronen.

Hoofdtoernooimeester Lenard bracht de uitslag ten gehore. Ridder Franklins zorgen bleken uit te komen. Niet langer was hij titelhouder. Maar ook ridder Colin vermocht zich niet de titel toe-eigenen. Het was ridder Ralph die hen de loef afstak en met de trofee naar huis ging: de letterlijke trofee en een gesigneerd boek van Stuart Carrington. Ridder Colin ontving twee boeken (waaronder een door voormalig topRechter Frans Derks getekend boek) en ridder Franklin kon zich troosten met flacons bier. De beste verenigingsrechteren kwamen uit Zegveld en voor de Goudse edelen hield ridder Sulimen het vaandel hoog.

De vijfde aflevering van de Slag der Rechteren was ten einde. Het was een uitstekend georganiseerde avond. Ridder Franklin likte zijn wonden, nam de arm van zijn Isabella en dacht al over volgend jaar. Revanche.

 

De foto’s zijn hier te vinden.

De volledige uitslag kan hier (in pdf) worden bekeken.

De beeldfragmenten, vragen en antwoorden kunnen hier worden bekeken. Het wachtwoord is battle2019

Geplaatst in Algemeen, Van de technische commissie.