VAR maakt de tongen los op avond met Robbert Minkhorst

VAR maakt de tongen los op avond met Robbert Minkhorst

Klik hier voor enkele foto’s van deze avond

Nadat het succes van Ajax zijn eerdere komst had verhinderd, vond Leids journalist Robbert Minkhorst op 11 juni toch de weg naar het Groenhovenpark. Daar trof hij een kleine 20 scheidsrechters uit Gouda en omgeving. De usual suspects, maar ook een enkele verrassing (hallo Joop Kok!). Liefst hadden we meer belangstellenden over de vloer gehad, maar oefen- en nacompetitiewedstrijden hielden veel leden elders bezig.

Het mocht de pret niet drukken. Na een korte inleiding door de secretaris, begon Robbert aan zijn verhaal. Zoals gezegd, is hij journalist bij het Leids Dagblad, waar hij o.a. ruim 13 jaar sportverslaggever was, wat goed bij hem paste, want hij trapte (en trapt nog steeds) graag zelf bij DoCoS tegen de bal. Beleid bij zijn werkgever was dat de scheidsrechter met rust moet worden gelaten, maar zijn eigen ervaringen met clubscheidsrechters waren minder positief. Nadat hij hier, zo’n 2,5 jaar terug, een column over had geschreven in zijn krant en aankondigde iets aan het probleem te willen doen, werd hij direct gecharterd door Werner ter Avest (KNVB) en zat hij twee weken later bij de vv. Meerburg in Zoeterwoude de SO3-cursus te doen.

Hij smeedde meteen het plan over zijn ervaringen als cursist en beginnend scheids een serie artikelen voor de krant te schrijven. Zo geschiedde en werd hij voor het eerst opgemerkt door onze secretaris. Later verschenen de columns ook op Scheids-Assist van de KNVB. Zo kwam zijn zoektocht naar zijn aard en doel als scheidsrechter nog breder onder de aandacht van zijn collega’s. Hierop las Robbert een van zijn columns voor, over verwachtingen van een wedstrijd en hoe die plegen niet uit te komen. Een bekend fenomeen voor zijn toehoorders, die lustig en rustig met Robbert in gesprek traden en hem ook over andere onderwerpen van het nodige advies voorzagen.

Na een korte pauze, gesponsord door de jarige secretaris, ging Robbert verder met een aantal momenten uit de rijke VAR-geschiedenis van het afgelopen Eredivisieseizoen. Was het voor de rust al levendig geweest, dit maakte de tongen pas echt los! Robbert probeerde de argumenten van de emoties te scheiden door voor- en tegenstanders van de VAR te vragen naar hun ideeën. Dit leverde een vruchtbare discussie op, die nog uren had kunnen doorgaan. Maar ja, iedereen wilde toch op een redelijke tijd thuis zijn, dus de secretaris maakte er een einde aan. Hierbij bood hij Robbert een fraai Gouds lekkernijenpakket aan en raadde hij hem aan toch vooral lid te worden van een – bij voorkeur onze – scheidsrechtersvereniging. Hoe dan ook, Robbert is van harte welkom bij onze club!

Ben van Maaren

Geplaatst in Algemeen.