Overtuigende winnaar spelregelcompetitie

Door de coronamaatregelen was hij een beetje in de vergetelheid geraakt: onze eigen spelregelcompetitie. Maar een aantal getrouwen bleef elke ronde trouw spelen, en daarvoor werden ze beloond met een plek in de finale. Die trouwens gelukkig weer gewoon op de club kon worden gespeeld.

Er was nog een aardig publiek op het evenement afgekomen. Iedereen wilde de grote kampioenen zien. Een lid – die we niet bij naam zullen noemen omdat het Jaap van Ingen is – had van te voren aangegeven dat zijn ‘kluppie’ PSV kampioen zou worden, maar die had niet begrepen dat PSV niet meedeed. Wie deden er wel mee?

Natuurlijk de winnaar van vorig jaar, Ben van Maaren. Kon hij zijn, volgens sommige ‘gekochte’, titel met succes verdedigen? Verder Chris van Rijswijk, zo mogelijk de trouwste invuller van de vragen. Jan Louwerse, de hoogvlieger die geen eendagsvlieg is gebleken. Barry Rodenburg, de gepensioneerde timmerman die nog immer goed aan de weg timmert. Maar waar was voorzitter Lenard Broere? Welnu, die was met gezin en al in retraite gegaan om zich goed voor te bereiden, maar is vast komen te zitten in de Oostenrijkse sneeuw.

Het ging dus tussen vier. En de zaal, want iedereen kon meedoen en zijn kennis meten met de finalisten.

Eerste ronde

Voorzitter van de Technische Commissie Jan Wouter Kok en technicus Robby Hornes hadden een mooie presentatie in elkaar gedraaid. De deelnemers kregen twee rondes van elk 10 vragen voorgeschoteld, verdeeld over pure spelregelvragen, beeldvragen en stellingvragen. Het niveau in de eerste ronde lag al best hoog en punten werden alleen verdiend als alle onderdelen van het antwoord werden gegeven. Dus geen halve punten. Iedereen lag na de eerste omgang nog dicht bij elkaar. Iedereen kon nog hopen op de prijs.

Tweede ronde

Het verschil werd gemaakt in de tweede ronde. De moeilijkheidsgraad liep hoger en hoger op. De duimschroeven werden aangedraaid, en deelnemers zaten steeds vaker met hun handen in het haar. Bij anderen viel juist de druk van de schouders. Toch waren er momenten van luchtigheid. De gebruikte beelden leken wel uit 1996 te komen en moesten volgens Barry worden ‘afgestoft’. De secretaris zei dat als de beelden uit die tijd kwamen, hij ook zou antwoorden volgens de regels uit die tijd.

 

Eindstand

Uiteindelijk trokken de kruitdampen op en kon de eindstand worden opgemaakt. De titel bleef niet in Gouda. De secretaris had zich aan zijn woord gehouden en dus veel foute antwoorden gegeven. De top-3 zat vlak bij elkaar, maar de verdiende enovertuigende winnaar was de enige assistent-scheidsrechter van het stel: Chris van Rijswijk. Een terecht applaus was zijn deel. Als prijs kreeg hij een exemplaar van het boek ‘Beslissen in één seconde’ van Lucas Verweij, die op 24 mei naar Gouda komt om het door Chris gewonnen exemplaar te signeren. Noteer het vast in uw agenda! O ja, Tijs Gommans won de publieksprijs.

Er werd nog een tijdje nagepraat onder het genot van een door het bestuur aangeboden drankje, maar uiteindelijk ging iedereen tevreden naar huis. Tot slot een woord van dank aan Remco Blom, van wie de fraaie foto’s bij dit relaas zijn.

Geplaatst in Van de technische commissie.